MMAUFC

KÖŞE YAZISI | 100’den 0’a 1 Senede! Rousey’nin Yükselişi ve Çöküşü!

Her şeyin hızla tüketildiği bir dönemde yaşıyoruz. Videoların kısası makbul, yazıların 140 karakter olanı. Günümüz starları da böyle, bir varmış bir yokmuş. Ronda Rousey 0’dan 100’e çok hızlı çıkıp aynı hızda da 100’den 0’a indi. Peki ne oldu da Ronda yolun sonuna geldi? İncelemeye çalışalım.

Öncelikle MMA  zaten genel anlamda çok genç bir spor. O kadar genç ki MMA için, hatta MMA’in çıkış noktasını oluşturan, en önemli temel dalın ne olduğu (BJJ, güreş, muay thai, kick box vs.) tartışmaları çok uzak bir geçmişe ait değil. Her daldan az çok anlayan kompakt, gerçek anlamda MMA yapan, MMA’ci diye adlandırabileceğimiz adamlar daha 30’lu yaşları geçmediler.

Gelişim seviyesi olarak “erkek MMA” bu kadar “genç” diyorsak “kadın MMA” olsa olsa bebektir şu anda. Ronda Rousey de henüz çok çok başlarda olan “kadın MMA” alanına başarılı olmaya çok yatkın bir altyapıyla geldi. Kendisi olimpiyat seviyesinde judokaydı. Annesi de eski bir dünya şampiyonu judokaydı. Doğal olarak Rousey’nin Octagon’u fethetmesi uzun sürmedi ve ciddi bir direnişle de karşılaşmadı. Yolun başındaki rakiplerinden örnek verecek olursak Liz Carmouche eski bir piyade, Sara McMann internet aracılığıyla idman yapan bir sporcu, Bethe Correia eski bir muhasebeciydi. Asıl işi dövüş sporları olan insanlar henüz piyasaya egemen değildi.

 

lat-rousey-wre0008357658-20121206

Ronda Rousey hızla yükselip, şöhret basamaklarını birer birer tırmanırken, rakipleri de MMA basamaklarını birer birer tırmanıyordu. Bu iki farklı merdivenden şöhreti seçen Rousey yerinde sayarken spor ona yetişti ve geçti. Rousey her bir maçta biraz daha az fit görünüyor, motivasyonunu sorgulatıyordu. Holm maçıyla da karaya vurdu.

İşin teknik kısmına gelecek olursak Ronda Rousey iyi bir striker değil, hiçbir zaman olmadı. Judo fundamentallerini hesaba katmazsak ortalama bir grappler. Ama o ilk zamanlar dediğimiz zamanlarda ne bunu analiz edecek isimler, ne de analizleri oyun planına döküp uygulayacak dövüşçüler vardı. Ronda Rousey’nin bu kadar maç kazanması tesadüf mü? Hayır, değil ama bir şeyi de göz önünde bulundurmamız lazım. Ronda Rousey doğru zamanda, doğru yerde olan doğru kişiydi. Örneğin; tüm şartların eşit olduğu paralel bir evrende Cris Cyborg hiçbir zaman bir Rousey olamazdı.

Holm dövüşçü kimliğiyle MMA’e dahil olan bir isimdi. İşin oyun planını disiplinle uygulamak konusunda çok sabırlıydı ve Ronda’nın ve siklette çoğu ismin de üzerinde bir striker’dı. Elitti.  Ronda Rousey bahsettiğimiz gibi kötü bir striker ve herkesin eleştirdiği koçu Edmund ya bunun farkında değil ya da farkında olmak istemiyor. Ronda Rousey hiçbir zaman hiçbir rakibe karşı “stand and trade” yapamaz. Ama “koç” Holm’ün domine ettiği raunddan sonra bile “Çok iyisin. Aslansın kaplansın.” moduna girip, Rousey’i de buna inandırınca Rousey ayakta kalmaya ve yere çakılmaya giden bir sürece girmiş oldu.

CYk8q1yWcAAS9iO

Ronda 1 sene ara verdi. İntiharı düşündü. Geri döndü. Şöhreti kemer maçını gerektiriyordu ve öyle de oldu. Sorun şu ki, sikletin şu ana kadar gördüğü en iyi boksörlerden biri şampiyondu. Rousey de bir striker karşısında duman olmuştu. Kamp öncesi ya koç değiştirecekti ya da striker’lara karşı daha akla yatkın bir oyun planı üzerinde çalışacaktı. Rousey ne koç değiştirdi ne de boksta bir adım ileri gitti. Sparring bile yapmadığını söyleyenler oldu. Rousey gelişeceğine cepten yemişti.

Amanda Nunes maçı başladı ve ilk yumrukla beraber far görmüş tavşan gibi kitlenen Rousey basit boks fundamentallerinden bile ne kadar uzak olduğunu gösterircesine cansız manken gibi Nunes karşısında dikildi ve hakem Herb Dean’in kalbi bu acıya 48 saniye dayanabildi. Rousey 1 sene boşluk verip geri döndüğü Octagon’da 48 saniye dayanabilmişti.

115_Amanda_Nunes_vs_Ronda_Rousey.0
Rousey’nin önünde artık iki seçenek var. 1) Emekli ol. TV’de falan bir yerler edin. Az ünlü olarak hayatına devam et. 2) Geri dön ama yanındaki dalkavuklardan ayrılarak geri dön. Firas Zahabi, Jason Parillo, Greg Jackson gibi önemli koçlara danış, rehberliklerini al. Düzgün salonlarda önemli takım arkadaşlarıyla idman yap. Bulutların üzerinden inip, herkes bu spora nasıl sarılıyorsa öyle sarıl. Yenilmek mesele değil ama kibirine yenilmek büyük mesele. Rousey onu bu kadar değiştiren çevresindeki bu atmosferden kurtulursa, işine sarılırsa belki o eski şaşalı günlerine dönemez ama her zaman önemli bir isim olarak kalır ve herkesin saygısını kazanarak, alkışlar içinde, duygusal bir Octagon veda konuşmasıyla MMA’e veda eder ve hikayeyi mutlu sonla bitirir. İlk seçenekte hep bir şeyler eksik kalacak.

Yıldırım Hakan Savcı

 

122_Amanda_Nunes_vs_Ronda_Rousey.0

0 0 votes
Article Rating

Ömer Mert Savcı

UFC Türkiye Youtube, Twitter, Facebook sayfalarının kurucusu. Twitter: @UFCTurkiye Youtube: @UFCTurkiye Facebook: @UFCTurkiyeTR

İlgili Makaleler

Abone ol
Bildir
9 Yorum
En Eskiler
En Yeniler En Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Genco
Genco
7 yıl önce

en iyi bildiği stil yer dövüşü son iki maçında karşısındaki rakibi bir kere bile yere çekemedi çekmeyi bırak son maçında teşebbüs dahi edemedi cain velazquezin antonio silva maçında silva tekme atıyor tekmeyi eliyle tutup saniyesinde yere düşürüyor adamı yani yere düşürmek için onlarca taktik var ama bunun antrenöründe iş yok iyi sparringler yapmıyor demekki zaten sıfır taktikle maça çıkıyor iyi… Devamını oku »

Jones
Jones
7 yıl önce

ufc’nin kadınlar üstünden reklama ihtiyacı vardı bunun içinde rousey kullanıldı hepsi bu. kolay rakipler üstünden yapılan göz boyama, televizyon filmleri, reklamlar ego şişti tabi. seviye artınca boksu bilen iki dövüşçü de kolayca yendi, bundan önceki galibiyetler makyajdı çünkü.

Tyson
Tyson
7 yıl önce

Öncelikle emeginize sağlık güzel bir yazı olmuş.dediğiniz gibi rousey doğru zamanda doğru yerdeydi.muhasebecileri,internneten video izleyerek antrenman yapanları judo teknikleri ile alt etti.ama rousey ayakta gördüğüm en kötü dövüşen sampiyondu.14-15 yaşındaki yerel boks,kb şampiyonları bile onu alt eder.ayrıca şu intihar düşüncesi falan hikaye bu şaşalı hayat,para,un onun istediği şeyler asla birakmaz.ayrıca sporu o kadar ciddiye aldiginida düşünmüyorum.unlenmek için bir aracti onun… Devamını oku »

Tamer
Tamer
7 yıl önce

Rousey tam bir balondu bu zamana kadar hep kötü rakiplerle işi götürdü çakma şampiyondu ama bi o kadar kibirli şımarık ve rakibe saygısı olmayan centilmenlikten uzak bir sporcuydu holm ve nunes saygılarımı sunuyorum böyle berbet karakterli bir sporcuya gerçekleri gösterdiği için iyi ki bunlar gibi sporcularda çıkıyor.Sen bir hiçsi rousey hep bir ezik olarak hatırlanacaksın şımarık terbiyesiz ve en büyük… Devamını oku »

Kemal
Kemal
7 yıl önce

Bu kadını ne kadar abarttılar Allah aşkına nunes gibi atletik biri 30 sn daha bıraksalar öldürürdü.Bundan sonraki adım gidip porno filmde oynar bence ondan d ahabaşarılır olur.

khan
khan
7 yıl önce

ronda hiçbir zaman gerçek şampiyon değildi çenesiyle para kazandı sadece.güçlü bir dövüşçüyle karşılaşmadı holm a kadar.öyleki holm a tartıda bile karşılık vermeye gücü yetmedi.karma dövüş sanatında sadece bi kaç judo tekniği ile birde armbar ile anca bu kadar yürürdü.son maçı 48 saniye tek bir yumruk atamadı bir buçuk yıl önce floyd a kafa tutan biri.işin birde sporcu kimliği dışında olan… Devamını oku »

cemil aslan
cemil aslan
7 yıl önce

Yav arkadaş biz dedik kaç defa yapmayın şişirmeyin daha pişmemiş böyle sporcuları, herkes kaldıramaz başarısızlığı yenilgiyi dedik ama dinlemedi usa medyası, dinlemiyor hala devam ediyor, şimdide mcgregor faciasına doğru gidiyor üstüne üstüne. Yapmayın arkadaş, adama bari bir film çektirin ondan sonra 100’den 0’a indirin. efsane yap film çek ondan sonra yerin dibine batır, işte kapitalizm işte abd

Fatih
Fatih
7 yıl önce

+1

fix1
fix1
7 yıl önce

bütün medya rondanın boksunun kötü olduğunu yazıp söylemiş. evet belki boksu mükemmel değildir. lakin maçı boksunun kötü olduğundan ötürü değil. bir boksörün yumruk atma stilinden çok yediği yumruğa karşı mukavemetine sahip olamadığı için kaybetti. bizim hocamız bize hep şunu söylerdi “oğlum ilk yumruğu en güçlü şekilde atın ki rakip sizden korksun” sanırım ronda maç öncesi sparing arkadaşlarından hiç yumruk yememiş,… Devamını oku »

Başa dön tuşu
9
0
Would love your thoughts, please comment.x

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün
Zetyazilim Zetyazılım Tarafından Hazırlanmıştır.