Yazarlar

Mike Tyson mu Muhammed Ali mi?

Konu Başlıkları

ALİ VS TYSON

Muhammed Ali mi Mike Tyson mı Büyük?

10 yıllardır tartışılan bir konudur; Muhammed Ali mi daha iyi yoksa Mike Tyson mı? Otoriteler bu tartışmada hiçbir zaman galip gelemediler ama bugün son noktayı koyacağız.

 

Kimin daha iyi boksör olduğu konusunda halk da her zaman tartışmaya hazır beklediler.

 

Benzerliklerle dolu hayatları vardı. İki boksör de sonradan müslüman oldu. Tyson müslüman olana kadar Muhammed Ali’yi destekleyenlerin sayısı daha fazlaydı. Ama Mike Tyson da İslamı seçtikten sonra terazi dengelendi ve tartışmalar daha da alevlendi.

 

Muhammed Ali 1942’de doğduğunda ona Cassius Marcellus Clay ismi verilmişti ama o bu ismi müslüman olduktan sonra Muhammed Ali Clay olarak değiştirdi.

 

Profesyonel kariyerine 1960 yılında başlayan Muhammed Ali 31 maç üst üste kazandı. Taki 1971’de unvan maçında Joe Frazier’a yenilene kadar! Ali, 22 yaşında Sonny Listen’ı yenerek dünya şampiyonu olarak büyük başarı göstermişti. O zamana kadar da 24 nakavt yaparak tarih yazmıştı. Mike Tyson ise 37 maç üst üste kaybetmeyen bir boksördü.

 

Muhammed Ali 1964’de ilk kez dünya şampiyonu olduğunda henüz Mike Tyson doğmamıştı bile. Bu şampiyonluktan 2 yıl sonra Michael Gerard Tyson dünyaya gelmiş ve dengeleri değiştirecek bir boksör olarak profesyonel kariyerine 1985’de start vermişti. Tyson boksa başladığında Muhammed Ali boksa veda edeli 4 yıl olmuştu. Aynı dönemde boks yapmamışlardı.

 

En genç ağır sıklet şampiyonu unvanını halâ elinde bulunduran Mike Tyson 20 yaşından 4 ay 22 gün almışken şampiyon Trevor Berbick’i hem de nakavtla mağlup ederek Muhammed Ali’yi gölgede bırakan ilk izini bırakmıştı. Muhammed Ali ise ilk kez 22 yaşında şampiyon olmuştu.

 

Ama Muhammed Ali’nin 18 yaşında 1960 Roma Olimpiyatlarında Altın Madalya kazanan bir boksör olduğunu dile getirmek istiyorum. Kimin daha iyi olduğu konusunda karar vermekte acele etmeyin derim ben.

 

Tyson olimpiyatlarda altın madalya kazanan bir isim değildi ama en genç profesyonel ağır sıklet boks şampiyonuydu… Hem de 1.78m’lik boyuna rağmen… Unutmayalım ki 1.78 m boyundaki bir boksöre asla git ağır sıklet ol denmez denemezdi. Kimsenin aklına bile gelmezdi. Muhammed Ali ise 1.91 m’lik boyuyla daha uzun bir isimdi.

 

Mike Tyson üst üste 9 kez dünya şampiyonluk unvanını korudu… Yani 10 maç sonunda hep şampiyondu… Belki de tarih istedi bu çekimeyi ama Muhammed Ali de tam 9 kez unvan korudu ve 10 maç sonunda üst üste hep şampiyondu. Ama arada çok önemli bir detayı atlamayalım. Muhammed Ali, Vietnam’a savaşmak için gitmeyi reddedince 1967-1970 arasında boksta erken emeklilik dönemi ve cezaevi günleri yaşadı. Belki de bu bahsi geçen olaylar yaşanmasa 9 değil 12-13 unvan korumayı bulabilirdi Muhammed Ali. Yada 15-20…

 

Muhammed Ali’nin önüne taş koyan aslında tıpkı Mike Tyson’a da taş koyan menajer Don King idi. Tyson da 1991’de tecavüz ile yargılatılıp durdurulabilmişti. O da boksa hapiste olduğu 3 yıllık sürede veda etmişti. Adeta Muhammed Ali ile Tyson’un bu konuda da aynı sürelerle ve cezaevi süreci ile yolu kesişmişti. Ama Tyson bokstan 4 yıl uzak kalmıştı. 1995’te geri döndü ve…

 

Ve’den önce Muhammed Ali’ye tekrar devam edelim… Ali geri dönüyor ve şampiyonluk için tekrar yola çıkıyor ama Joe Frazier ona dur diyor ve ilk yenilgisini ancak hapisten dönmüş 3 yıl boks yapmamış bir adama karşı yaşatabiliyordu. Mike Tyson ise ilk yenilgisini James Douglas’a karşı hapse girmeden formundayken alıyordu. Nakavt olmasıysa cabası… Ama bu da Tyson için sorun değildi. 4 maç daha kazandı tekrar şampiyon olacaktı ki bana göre komplo ile hapse sokuldu. Çünkü Tyson laf dinlemiyordu ve katil menajerini sinirlendiriyordu. Hapisten çıktı ve çok hızlı bir şekilde 2 maç sonra tekrar şampiyon oldu Tyson… Muhammed Ali ise boksa ara verdikten ve cezaevinden çıktıktan değil 2 maç ancak 4 yıl sonra tekrar mutlu sona ulaşıp şampiyon olabildi.

 

Tyson 1996’da Evander’e kaybettikten sonra bir daha da şampiyon olamadı. Yani son şampiyonluğunu 30 yaşında yaşamıştı Tyson. Ali ise 36 yaşında halâ şampiyondu.

 

Şimdi işin rengi değişiyor. Muhammed Ali tekrar ringlere geri dönüş yaptığında 1974’de Zaire’de George Foreman’ı 8. roundda nakavt etti ve sonrasında 10 maç daha bu unvanı korudu. Tyson böylesine bir başarı yakayamamıştı. Tyson değil 10 maç koruma 1 unvan korumanın ardından Evander’e kaybetti unvanlarını… Ali 2 değil 3 dönem tarihe damga vurdu. Ali, Leon Spinks’e 1978’de kaybettiğinde herşey bitti denmişti ama Ali aynı yıl rövanş maçında bir kez daha kazanarak, kaybettiği unvanları tekrar geri almıştı 36 yaşında olmasına rağmen…

 

Fakat Muhammed Ali Clay, keşke boksu bu maçla birlikte bıraksaydı da şampiyon olarak çıktığı Larry Holmes maçını ve sonrasında Tyson’un ilk şampiyonluğunu kazandığı rakibi Trevor Berbick’e karşı sıralama müsabakasını kaybetmesiydi. Şampiyon o maçta veda etseydi, şimdi bu tartışmalar kesinlikle olmazdı diye düşünüyorum. Açık ara “Greatest” olurdu zaten.

 

Tyson, Evander Holyfield’a 2 kez kaybetti ve rövanşı alamadı. Üstüne bir de Lennox Lewis’e , Danny Williams’a ve Kevin McBride’a nakavt olunca bence herşeyi berbat etti. Ama hak vermek lazım çok paraya ihtiyacı vardı ve kaybedeceğini bile bile lades diyordu. Ancak bunlar hep karnesine eksi olarak yazıldı. Lennox maçı bir kumar oldu. Kazansaydı ne kadar borcu varsa bitirebilirdi. Bu da kesin…

Tyson %75 nakavt ortlaması ile 44 nakavt elde ederken Ali %60 ortlama ile 37 kez nakavtlı galibiyet kazandı. Ali 5 kez yenildi, Tyson 6 kez… İkisi de son dört maçında 3 kez kaybederek veda etti boksa… Muhammed Ali bir kez nakavt oldu Mike Tyson 5 kez… (Bu ciddi anlamda Ali’yi Ön Plana Çıkarıyor) Ali 61 maçta 549 round maç yaparak ne kadar büyük bir tecrübe olduğunu resmen ortaya koydu. Tyson ise 58 maçta kariyeri boyunca 217 round maç yaptı. Tyson da burada Ali’ye oranla daha hızlı ve süratli bir fenomen olduğunu gösteriyor. Tabi Ali’nin 15 roundluk maçları 13 kez 15 round olarak bitirdiğini unutmayalım. Tyson ise 15 round maç yapma tecrübesini hiç yaşama fırsatı bulamadı.

 

Şimdi sonuç ne Bilgehan diyeceksiniz! Sonucu bana bırakmadı Mike Tyson. Twitter’dan bir açıklama yaptı ve artık kimse bu konuda konuşmayacak. Tyson geçtiğimiz günlerde Twitter hesabından yaptığı açıklama “All time Greatest Muhammes Ali” yazdı. Yani tüm zamanların en iyi boksörü Muhammed Ali’dir ben değil demeye getirdi. Bu mütevazi tavrından dolayı belki de dengeyi sağladı rekabette.

Son sözüm şu! Ali’nin sabrı ile Tyson’ın gücü birleşseydi herhalde tarih o boksöre 3 değil 30 yıl hapis yaşatırdı.

 

Hoşçakalın… Yeni yazımda buluşmak üzere… Sevgi ile kalın…

 

Bilgehan DEMİR

5 1 vote
Article Rating

Fight Club

Fightclub, Türkiye'nin En büyük dövüş sporları sitesi

İlgili Makaleler

Abone ol
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
0
Would love your thoughts, please comment.x

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün
Zetyazilim Zetyazılım Tarafından Hazırlanmıştır.