BoksYazarlar

ABD’nin Yeni Yıldızı Artık Terence Crawford

Koray ŞARKAYA yazdı… Yeni boks yıldızı nasıl parladı… Balon mu gerçek mi?


WBO hafif sıklet unvan maçında Terence Crawford, maç öncesinde yenilgisi bulunmayan Kübalı eski şampiyon ve Olimpiyat altın madalyalı isim Yuriorkis Gamboa’yı 9. Round da teknik nakavtla mağlup ederek ilk unvan korumasında  başarılı oldu.

10 bin 943 biletli boks severin, Terence Crawford’u memleketinde yalnız bırakmadığı bu karşılaşmanın, Nebraska eyaletine bağlı Omaha şehrinde gerçekleşmesinin tarihi açıdan önemi büyüktü.

Yaklaşık 42 yıl önce, ağır sıklet şampiyonu Philadelphialı Joe Frazier’in, Nebraskalı boksör Ron Stander karşısında gerçekleştirdiği unvan maçından bu yana ilk kez bir dünya şampiyonluk maçı Nebraska topraklarında boks severler ile buluşmuş oldu.

Kariyerinin son iki yılını, geçmiş ve profesyonelliğe geçiş yapmasın ardından dönemlere nazaran daha az etkin bir biçimde geçiren Yuriorkis Gamboa, son dönemlerde hedef belirlediği büyük maç statüsündeki karşılaşmaya HBO kanalında ve yeni şampiyonun evinde gerçekleştirmek durumundaydı.

Son iki yıl içerisindeki düşük dönemin Kübalı boksörün performansına nasıl bir etki yapacağı şahsen ciddi kuşku iken, Kübalı boksör maça iyi giriş yapan taraf oldu. Kübalı kumaşına dayanan seri yumruklar ve kollarının ve bacaklarının çabukluğu neticesinde, kendisinden daha geniş rakibi karşısında avantaj yakalayan boksör, özellikle 2. Ve 3. roundlarda rakibine yaptığı seri kombinasyonlar sonrası puan olarak öne geçen boksör konumundaydı. Ancak, maçın kaderi dördüncü roundun sonu itibari ile değişiklik göstermeye başladı.

Şubat ayında Ricky Burns’i yenerken yaptığı zaktan boks taktiğini Gamboa’nın çabukluğu karşısında maçın kilidini çözmeyeceğini fark eden Terence Crawford, rakibi ile yakın dövüşe girmeyi 5. Roundda tercih etti ve maçın da hakimiyeti bu bölümden itibaren şampiyonun eline geçti. Gamboa’nın, içeri girmeye çalıştığı anda kulak bölümüne patlattığı sert sağ kroşe ile birlikte rakibinin dengesini bozan Crawford, rakibinin sersemlemesini fırsat bilerek yaptığı sert ve seri vuruşlar sonrası rakibini maç içerisinde knock-down etmiş oldu. Yaşadığı knock-down sonrası kendi taktik disiplininden uzaklaşan ve rakibinden rövanş almak için aynı şekilde devam etmeye çalışan Gamboa, rakibi ile olan arasındaki fiziksel dezavantajın da etkisi ile bu açıda zorluklar yaşadı ve her girişiminde aldığı kontra yumruklar sonrası zor duruma düştü. Dövüşün kontrolünü eline alan ve istediği havayı da yakalamayı başaran Crawford, kendisine olan güveni tazelemesi ile birlikte Kübalı boksörü son ikisi 9. Roundda olmak üzere maç içerisinde dört kez toplam da knock-down durumuna getirerek adeta gövde gösterisi yaptı. Son knock-down sonrasında ise hakem, Gamboa’nın devam etmemesini uygun gördüğünü kaydetti ve maçı sonlandırdı.

Terence Crawford, yıllar sonra ayaklarına gelen dünya şampiyonluğu maçında taraftarını ve halkını mahçup etmezken, Yuriorkis Gamboa ise nakavt olana dek koyduğu cesur performansıyla saygıyı kariyerinde bir kez daha hak etmiş oldu. Maç öncesi, tartım sonrası ve maç gününde, biraz da doğal olarak ringe daha ağır çıkan Crawford, yanında fiziksel açıdan zayıf kalan Gamboa karşısında bu üstünlüğünü de doğru zamanlarda doğru bir biçimde kullanarak unvanını korumayı hak ettiğini ispatladı.

Bu karşılaşmanın en anlamlı yanlarından bir tanesi de kuşkusuz daha şampiyonluğunu ilk kez savunacağı maçta Crawford’ın rakip seçimiydi. Gamboa amatör kariyeri itibari ile ve profesyonel yıllarında etkili olduğu zamanlarda yeni bir yıldız olması kaçınılmaz gibi gözüktü her zaman. Ancak son yıllardaki tercihlerinin şanssızlığını yaşayan ama hala ne kadar kaliteli bir boksör olduğunu ispatlayan Yuriorkis Gamboa karşısında Terence Crawford neler yaptı?

Bu maçı kabul etmesi, geriye düştüğü maçı gösterişli bir biçimde geriye çevirmesi, hem de taraftarlarıyla birlikte bütünleşerek bunu gerçekleştirmesi , Amerikalı boksörün Ricky Burns gibi bir rakipten sonra Olimpiyat altın madalyalı rakibini de devirerek gerçek bir şampiyon olmak yolunda ne denli güçlü adım attığının göstergesi oldu.

Şampiyon olup,  ısrarla risksiz rakipler seçme telaşında ve bu sporun ruhuna ihanet eden kemer sahiplerine de ders olur , umarım !

Koray ŞARKAYA   (01.07.2014)

 

 

0 0 votes
Article Rating

İlgili Makaleler

Abone ol
Bildir
1 Yorum
En Eskiler
En Yeniler En Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
roberto duran
roberto duran
9 yıl önce

crawfordla mikey garcia maci muthis olur bence..robert garcia da neden olmasin diyor.

Başa dön tuşu
1
0
Would love your thoughts, please comment.x

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün
Zetyazilim Zetyazılım Tarafından Hazırlanmıştır.