Doktorlar da Boks Yapmaya Başladı
Doktorlar Boks Yaparak Stres Atıyor
Eskişehir’de çeşitli hastanelerde görevli profesörden pratisyene birçok doktor, günün stresini ve yorgunluğunu boksla atıyor.
[fvplayer src=”https://fightclub.com.tr/wp-content/uploads/2018/09/doktorlar-boks-yaparak-stres-atiyor-eskisehir.mp4″ splash=”https://fightclub.com.tr/wp-content/uploads/2018/09/doktor_boks.jpg” width=”1280″ height=”720″]
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Spor Kulübü antrenörü Yılmaz Ayar’ın çalıştırdığı ESOGÜ Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Vural, Yunus Emre Devlet Hastanesi Acil Servis Bölümü doktorları Barış Esen ve Sabri Polat ile tıp fakültesi 4. sınıf öğrencisi Faruk Ay, yorgunluk ve stresin ilacını boksta buldu.
Prof. Dr. Vural, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 3 yıl önce yetişkin oğluyla başladığı boksu o günden bu yana antrenör Yılmaz Ayar ile sürdürdüğünü kaydetti.
Boksu isteyerek ve severek yaptığını ifade eden Vural, şöyle konuştu:
“Boks, spor olarak insanları korkutuyor ancak öyle algılamamak gerekiyor. Antrenmanlardan sonra kendimi rahatlamış hissediyorum. Sporun her türü çok güzel. Gerekli önlemleri alıp, uygun bir antrenörle usulüne uygun çalıştıktan sonra sporların en iyisi. Antrenman düzeyinde yapıldığında insanı sağlıklı ve dinç yapan bir spor dalı. Özellikle kask kullanarak, ısınma prosedürünü iyi uyguladığınızda iyi bir spor. Boks yaptığımı duyan meslektaşlarım meraklanıyor.”
Vural, beyin cerrahisi, acil tıp, ortopedi hekimlerinin pek çok travma çeşidini görebildiklerine değinerek, “Boks da travmaya neden olsa da trafik kazası ülkemizde en çok görülen travma çeşidi. Boksa bağlı travmaların hastalığa net bir şekilde neden olduğuna yönelik ispatlanan çalışmalar yok. Kask takıp, doğrudan yüze sert darbeler almadığınız sürece amatör olarak boks, rahatlıkla yapılabilir.” diye konuştu.
“Boks deyince akla kavga gelmemelidir”
Yunus Emre Devlet Hastanesinde acil tıp uzmanı olarak görev yapan doktor Barış Esen de boksu son bir yıldır aktif şekilde yaptığını vurguladı.
Boksu yapmayı bir hekim olarak önerdiğini anlatan Esen, şöyle konuştu:
“Yeterince efor sarf ettiren bir spor dalı. Boks vücudun esnekliğini sağlamasının yanında belli bir çalışma disiplini koymanızı sağlayıp birçok yönden pozitif etki yaratıyor. Boksa başlayanların diğer spor dallarına ilgisi kalmıyor. Bu spor çok güzel. Bize tıbben ‘boksör kırığı’ denen kırıklar nedeniyle gelen çok hastamız oluyor ancak onlar boks yaptığından değil, yanlış vuruş tekniğinden kaynaklanan hatalardan oluşan kırıklar. ‘Boks’ deyince insanların aklına kavga gelmemelidir. Düzgün tekniklerle antrenman gibi yapılırsa sakatlık riskinin minimum olduğu bir spor dalıdır. Birçok hekim arkadaşım da boksa başladı. Boksta yaptığımız antrenmanlar ne kadar yorucu olsa da zihnen dinlendiriyor.”
“Boks kişisel gelişime olumlu katkılar sunuyor”
Aynı hastanede görevli acil servis doktoru Sabri Polat ise 4,5 yıl önce başladığı boksun kendisini işin stresinden uzaklaştırdığını söyledi.
Boksla daha sakin ve ılımlı bir insana dönüştüğüne değinen Polat, “Daha önce agresif biriydim. Boksla tanışmamın ardından sakinleştim. Boks sportif kazanımlarının yanı sıra kişisel gelişime de olumlu katkılar sunuyor. Bir hekim olarak boks sporunu öneriyorum.” dedi.
ESOGÜ Tıp Fakültesi 4. sınıf öğrencisi Faruk Ay da boksa babasının yönlendirmesiyle 5 yıl önce başladığını dile getirdi.
Boksun önceleri kendisi için vakit geçirilen bir aktivite olduğunu belirten Ay, “Daha sonra alıştıkça kopamadım. Öğrencilik hayatıma hiçbir zorluğu olmuyor. Profesyonelce yapılmayıp, amatör evrede kalındığı sürece hiçbir sakıncası bulunmayan bir spor dalı. Tıpta öğrenim gören arkadaşlarım boks yaptığımı öğrenince merak edip, birçok sorular yöneltiyor. Spor olarak yapılmasını herkese tavsiye ediyorum.” ifadelerini kullandı.
“Boks bir saldırı değil, savunma sporudur”
Boks antrenörü Yılmaz Ayar ise tıp camiasının kendisinden boks öğrenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Vatandaşları boksa teşvik ettiğini anlatan Ayar, “Profesöründen öğrenciye kadar birçok kişi büyük bir zevkle boksa geliyor. Profesyonel sporcular gibi güzel ve düzenli antrenmanlar yapıyorlar. Burada herkes aynı seviyede. Hiçbir ayrım yapmıyoruz. Boks bir saldırı değil, savunma sporudur. Herkesin rahatlıkla yapabileceği bir spor dalı.” diye konuştu.
abi tamamda yorgunsun zaten, yorgunluğu nasıl atıcaksın ki, kan ve idrar tahlili yapılsın bunlarda kesin doping çıkar
Boksu her doktor hemşire öğrenmelidir ki, sağlık çalışanlarına saldıran maganda hasta yakınları güzel bir ders alsın.
ilk önce bizim boksörler boksu bi öğrensin, doktorlar sonra öğrenir. 🙂
ne oldu da yorumum incelenmeye başladı? kötü mü dedik? doktorlar boksu öğrensin ki hasta yakınlarından zopa yemesin.
dayı ben magandaları savunmuyorum, doktorluk mesleğinin kutsallığının farkındayım ve sonsuz saygı duyuyorum. cahil bir adam da değilim. Ama bizim ülkemizdeki sağlık çalışanlarının büyük çoğunluğu aşırı derecede kaprisli, kibirli egoist insanlar. Doktorundan hemşiresine sekreterine kadar. Kendilerini ilah gibi görüyorlar. Sonuçta bu sağlık sektörü, hassas bir sektör, onların da gereken hassasiyeti ve saygıyı göstermeleri lazım. Hic yoktan bunun için ciddi maaşlar alıyorlar,… Devamını oku »
10 tane saldırı vakasından ancak 1i haklı olabilir. İnsana saldırmanın haklı sebebi de olamaz. Adam orda seni iyileştirmek için uğraşıyor. Yarın bir gün herkes doktora muhtaç olacak. Hastaneler çok kalabalık. Bir dr haddinden fazla hastaya bakmak zorunda kalıyor. Saldıranların çoğu maganda. Bunları savunma bence.
huuuuuu heeeeeee beeeeeeeeee ceeeeeeeeeee
zööööööööööööö zaaaaaaaaaaaa
Admin sen de dr dövenlerdensin. Anlaşıldı.
ben de bir doktor adayı aynı zamanda uzun yıllar boks yapmış biriyim.boks yaparken fiziken yorulsanız da zihnen gerçekten dinleniyorsunuz.
bu arada şunu da söyleyeyim doktorlara yapılan saldırıları objektif olarak değerlendirirseniz 10 taneden dokuzunda doktoru haklı bulursunuz.
Şiddet şiddeti doğurur. Herkes hakkını adalet önünde aramalı. Olaya sadece sağlık görevlileri olarak bakmıyorum. Her insan için geçerli bu. Babamın vefata giden uzun hastane süreçlerinde yaşadıklarımı bir ben bilirim bir de Allah. Çok sayıda hastane gezdim. Çok sayıda doktor, hemşire, sağlık görevlisi vs. gördüm. Hastama kötü davranılmaması için her olumsuz davranışı sineye çektim. Çekmeseydin diyen olabilir. Yaşayan bilir, insan ister… Devamını oku »
Başın sağ olsun birader yaşamayan bilemez çektiklerini. İyi geceler dilerim…
taraf olmak böyle birşey…
doktorların boks yapması çok normal çünkü fiziksel saldırılara en çok maruz kalanlardan biri doktorlarımız
Memleketimin doktoru bile bir başka be. Selam olsun herkese. Gece vardiyasına devam. Saygılarımla…