Türkiye Boks Federasyonu’nda Büyük Yolsuzluk İddiası
Başkan Eyüp Gözgeç'in Zimmetine Para Geçirdiği İddiası Hakkında Suç Duyurusu Yapıldı
Konu Başlıkları
Türkiye Boks Federasyonu’nda Büyük Yolsuzluk İddiası
Sayıştay, Devlet Denetleme Kurumu Türkiye Boks Federasyonu, yolsuzluk iddiasıyla çalkalanıyor. Federasyon Başkanı Eyüp Gözgeç hakkında görevi kötüye kullanma ve zimmete para geçirme gerekçeleriyle suç duyurusunda bulunulurken Spor Bakanlığı’nın da dolandırıldığı iddialar arasında.
Federasyon Başkanı Eyüp Gözgeç hakkında, federasyonun eski asbaşkanları arasında bulunan Yılmaz İlkay Arın tarafından zimmete para geçirme ve görevi kötüye kullanma iddialarıyla suç duyurusunda bulunuldu. Gözgeç’in sporcuların federasyona yaptığı ödemelerle biriken on binlerce euro parayı kendi hesabına geçirdiği iddia edilerek federasyonun maddi zarara uğradığı belirtildi.
Yılmaz İlkay Arın’ın avukatı Haluk Atalan aracılığıyla yaptığı suç duyurusuna göre mevcut federasyon başkanı Eyüp Gözgeç, federasyonun parasını kendi hesabına geçirme, federasyonun imkanlarını kendi şahsi işlerine kullanma, şartları sağlamayan sporculara milli sporcu belgesi verme gibi pek çok suç işledi. Suç duyurusunda Gözgeç’in İstanbul’daki dünya şampiyonasında usulsüzlük yaptığı ve imitasyon malzemeler ile kurumu zarara uğrattığı belirtildi. Ayrıca Gözgeç’in bütçede usulsüzlük yaptığı da iddialar arasında yer aldı. Durumdan rahatsız olan 3 asbaşkanın istifa ettiği de iddia edildi.
Federasyon Hesabına 40 Bin Euro Eksik Yatırılmış
Suçlamalara göre Gözgeç federasyon hesabına yatırması gereken 162 bin euro parayı 122 bin euro olarak yani 40 bin euro eksik yatırdı. İddiaya göre paralar federasyona euro olarak yatırılıyor. Ancak Gözgeç parayı kendi hesabına geçirip federasyon hesabına 8 ay sonra yatırıyor. Gözgeç’in paranın toplandığı dönemdeki euro/TL kuru ile federasyon hesabına yatırdığı zamandaki kur farkını kendi hesabında tutarak eksik ödeme yaptığı belirtiliyor.
Sporculardan Toplanan Para İddiası
Suç duyurusunda duruma ilişkin şu ifadelere yer veriliyor: “2022 yılında Erzurum’da gerçekleştirilmiş olan Üst Minikler Avrupa Şampiyonası için müsabakalara katılacak ülkelerin her birinden şampiyonanın süresince günlük müsabaka talimatı gereği belirtilen miktarda döviz cinsinden para toplanmaktadır. Bu da günlük 70-80 euro olarak değişkenlik göstermektedir. Toplanan bu ücretler yönetmelikler gereği en geç 1 hafta içerisinde Federasyonun resmi hesabına aktarılmak zorundadır. Söz konusu bu paralar sporcular tarafından federasyon hesabına aktarılması gerekirken paraların Federasyon Başkanı Eyüp Gözgeç’in uhdesinde tutulmuştur.
Toplanan bu paranın organizasyon işleyişi gereğince derhal Federasyon’un resmi banka hesaplarına yatırılması gerekmektedir. Nitekim söz konusu zamanda 130 bin euro paranın 8 ay gecikmeli olarak Federasyonun hesaplarına yatırdığı bilinmektedir. Bununla birlikte yatırılması gereken resmi rakamın 162 bin euro olduğu fakat şüpheli tarafından 122 bin euro şeklinde eksik ödeme yapıldığı bilinmektedir. Ancak o dönemde de başkanlık görevini yürütmekte olan Eyüp Gözgeç söz konusu bu paraları federasyonun resmi banka hesaplarına yatırmak yerine kendisi muhafaza ettiği bilinmektedir. Dolayısıyla iş bu durum şüpheli tarafından görevi kötüye kullanma ve zimmet suçlarını işlediğini göstermektedir. Öte yandan 2022 yılında euro cinsinden toplanmış olan para, 6-7 ay geçmesinin ardından Eyüp Gözgeç tarafından paranın toplandığı tarihteki kura göre hesaplanmak suretiyle TL olarak Federasyon hesaplarına yatırılmış ve kurumun büyük bir zarara uğramasına sebep olunmuştur. Nitekim bu husus şüpheli tarafından basın önünde kabul edilmiş ve gecikme suretiyle paranın yatırıldığı kabul edilmiştir.”
Sporcuların Harcırahlarının Kesilmesi İddiası
Eyüp Gözgeç’in şahsi gezilerinin faturasını federasyona kestiği aktarılan suç duyurusunda “Şüpheli, müsabakalara giden sporcuların hakları olmasına rağmen malzeme ve harcırahları keserek ödeme yaptığı, hiçbir zaman tam olarak verilmediği, dahası çoğu zaman da hiç ödeme yapılmadığı Federasyon içerisinde bilinmektedir. Buna karşılık, zaman zaman Erzurum, İstanbul, İzmir gibi özel işleri için seyahat ettiği ancak bu seyahatleri Federasyon’a fatura etmesi sebebiyle kurumu ciddi şekilde zarara uğratmıştır. Bütün bunların içerisinde şüpheli, şahsi işleri için Federasyon binasını ve aracını da kullanarak görevi kötüye kullanma suçunu zincirleme şekilde işlemiştir” dendi.
Suç duyurusundaki diğer iddialar ise şöyle:
Sahte ‘Milli Sporcu’ Belgesi İddiası
Geçmiş yıllarda, İstanbul’da yapılan Ahmet Cömert Uluslararası Boks turnuvasına birçok sporcunun müsabakalara girmeden Milli Sporcu belgesi düzenlendiği, bu konunu teftiş kurulu tarafından res’en soruşturma başlatılmıştır. Sırf bu bile, şüphelinin bulunduğu konumu kötüye kullandığı ve hukuka aykırı işlemlerde bulunduğunu göstermektedir.
İhale yerine tanıdıklarına sipariş vermiş
Şüpheli, İstanbul’da yapılan Dünya Şampiyonası’ndaki bazı malzemelerin promosyon-ulaşım hizmetlerini ihale yolu ile yapılması gerekirken, şüphelinin doğrudan kendisine yakın çevresine sipariş usulü işi vererek kurumu zarara uğratmıştır. Nitekim söz konusu işin yapımı için ihale yapılarak işin dağıtımı sağlansaydı, kurumun maddi açıdan daha çok kazanç elde edeceği izahtan varestedir. Yine İstanbul’da yapılan Kadınlar Boks Dünya Şampiyona’sında görev yapan işçilerin hak edişleri de ödenmeyerek işçilerin kuruma dava açmasına ve kurumun zarara uğramasına sebebiyet vermiştir.
Orjinal Diye İmitasyon Ürünler Temin Edildi İddiası
Şüpheli tarafından temin edilen ve Türk Milli Takımı’nın sporcularına verilen malzemelerin tamamına yakını ‘imitasyon’ diye ifade edilen malzemelerden oluşan ve orijinal olmayan malzemelerden oluşmaktadır. Özellikle Bursa’da şüphelinin bir firma ile yapmış olduğu anlaşma ile dünyaca ünlü markaların imitasyon ürünlerini üreten eşofmanlar yaptırarak tüm sporculara dağıttığı fakat bu ürünlerin milli takımda kullanılmayarak takımın ve kurumun zarara uğratılmasına sebep olunmuştur. Buna göre şüpheli Eyüp Gözgeç bulunduğu konumu kötüye kullanmış ve şahsi menfaat temini sağlayarak kurumun defalarca zarara uğramasına sebebiyet vermiştir.
10 Milyon TL Açık
Bütçe yapılırken 2022-2023 görüşmeleri öncesi federasyonu 10 milyon TL borçlu olarak gösteren şüpheli, bakanlıktan bütçe onaylandıktan sonra 10 milyonluk faturayı iptal etmiş ve eski hale döndürmüştür. Bu hususun açıklanması gerekmektedir.
İşte iddialar bu yönde!
Başkan Gözgeç’ten İddialara Cevap Geldi
Olimpiyatların ardından başkanlık seçiminin yapılacağını belirten Gözgeç, hakkındaki iddialarla ilgili sorulara ise şu yanıtı verdi:
“Bu haberlerin çıkış sebebi bir yıl sonra yapılacak seçimlerle ilgili. Aday olmak herkesin hakkı. Kulaktan duyma, sokak ağzıyla konuşmak doğru değil. Erzurum’da Üst Minikler Avrupa Şampiyonası’nı yaptık. (Katılım parası) Orada kişi başı 84 avro para topladık. Oteller yerine yeni yapılmış devletimizin yurtlarını gelen öncü heyete gezdirdik, onları razı ettik. Gelen sporcular burada konakladı. Boks Federasyonundan bir kuruş para çıkmadan biz oradaki maçları tamamladık. 122 bin avro para topladık. Bizde kayıtlı bunlar, bakkal dükkanı çalıştırmıyoruz. Bu paranın da 68 bin avrosuyla 2 takımımızı yurt dışına gönderdik, kalan parayı da bankaya yatırdık. Bu parayı orada buharlaştırabilirdim, sporcuları 5 yıldızlı otellerde yatırabilirdik. Adamları ikna etmeseydik, sporcuların yurtta yatmasını kabul ettiremezdik. Buradaki maksadımız hırsızlık yapmak mı, yoksa Boks Federasyonunun bütçesinden 1 lira çıkmadan Avrupa Şampiyonası’nı yapmak mı? Bizim hatamız varsa bile savcılık var, ‘yolsuzluk var’ diye düşünüyorsan teftiş kurulu var, bakanlık var. Dediğim gibi herkes aday olabilir. Ben daha önce kaç kişiyle yarıştım, böyle bir rezillik görmedim.”
İstanbul’da gerçekleştirilen 2022 Dünya Kadınlar Şampiyonası’ndaki ödemelerle ilgili de Gözgeç, “12 sıklet var, her sıklette 200 bin dolar ödül var. Toplam ödül 2 milyon 400 bin dolar. Bunu ev sahibi federasyonun ödemesi gerekiyor. 2 milyon dolar da ev sahibi parası ödemişiz, sözleşme imzalamışız. Ben bunun altına imza attığımda her türlü sorumluluğu üzerime aldım. Gazprom ile sponsorluk sözleşmesi yaptık, bu paranın hepsini ödedi. Ayrıca 1 milyon dolar masrafımız oldu. Taşıma, ses, ışık, catering, hakemlerin günlüğü… Sayın Bakanımız söz verdi ama bugüne kadar para almadık. Dünya Şampiyonası’nı yapmışız, borçları temizlemişiz, 1 kuruş da devletten para almış değiliz.” şeklinde konuştu.